Proč můj parfém nevydrží vonět dostatečně dlouho?

Proč můj parfém nevydrží vonět dostatečně dlouho? Je to jedna z nejčastěji kladených otázek v parfumářství, ne-li ta nejčastější. Ale jako na všechny významné otázky je odpověď složitá.

parfém čichání

Zde je pět důvodů, proč možná necítíte vůni tak dlouho, jak byste si přáli.

  1. Únava čichu: Váš mozek začíná být „slepý“ vůči vaší vlastní vůni.

Náš nervový systém, řídicí centrum našeho těla, se vyvinul tak, aby byl méně citlivý na opakující se podněty. V minulosti nám to umožňovalo lépe reagovat na nová nebezpečí, se kterými jsme se setkali. To je důvod, proč nová vůně, vzhled, textura, nebo chuť, zvyšují náš zájem. Naše tělo říká: "Počkej, to je něco nového. Co to je?" Pokud jde o vůně, znamená to, že časem ztrácíme schopnost je vnímat. Pokud nosíte denně stejnou vůni, určitě se vám bude zdát, že její intenzita v průběhu let, nebo dokonce v průběhu dne, klesá. To je také důvod, proč necítíte vůni svého domova, zatímco ostatní lidé ji okamžitě zachytí.

Totéž platí pro parfém, který máte na sobě. Váš nos a mozek si na něj přirozeně zvyknou, takže můžete vůni přestat vnímat úplně. Přesto tam ale je, a ostatní lidé ji budou cítit více než vy, protože na ni nejsou zvyklí.

Pokud už svůj parfém necítíte, zkuste si ho nastříkat na zápěstí, nebo jinou část těla. Trik spočívá ve vzdálení místa od vašeho nosu. Tato malá úprava může změnit chemii a znovu nastartovat vaši schopnost vůni detekovat. Přinejmenším vás změna překvapí, když se pohnete a ucítíte čerstvý závan.

  1. Vaše preference parfémů: Na výběru parfému záleží. Jaký typ parfému rádi nosíte, a jakou má vůně intenzitu.

Parfuméři vždy mluví o čichové pyramidě, a to z dobrého důvodu. Pyramida poskytuje základní stavební kameny každého dobrého parfému. Proč? Pyramida představuje fáze, ve kterých se vůně vyvíjejí. Většina složek parfémů je těkavá, což znamená, že mají omezenou dobu trvanlivosti. Parfémy musí být vytvořeny z těkavých sloučenin (známějších jako VOC neboli volatile organic compounds), aby je bylo možné vůbec cítit a užívat si je. Pokud jsou těkavé, znamená to, že se vaše vůně časem určitě vypaří. Některé složky (nebo molekuly) se vypařují rychleji než jiné!

Nejtěkavější jsou svěže vonící citrusové, aromatické a zelené tóny. Každá složka má individuální životnost - obecně platí, že svrchní tóny (HLAVA) zůstávají na pokožce až 30 minut.

Střední tóny (SRDCE)- složky, které tvoří jádro každého dobrého parfému, vydrží přibližně jednu až dvě hodiny. V této době dominují jemné květinové tóny, kořeněné tóny, a některé gurmánské tóny.

Nakonec tu máme spodní tóny (ZÁKLAD). Ty zahrnují bohaté vůně, jako jsou dřevité (santalové a cedrové dřevo), ambrové (vanilka, labdanum, kadidlo) a kožené. Pokud máte rádi tyto "hlubší" vůně, váš parfém pravděpodobně vydrží déle, než je průměr. Silnější vůně budou mít výraznější parfémovou stopu, kterou si ostatní mohou vychutnat (nebo také nesnášet). Je běžné, že tyto tóny vydrží celý den, přinejmenším několik hodin.

 Naopak, pokud dáváte přednost svěžím, citrusovým a květinovým tónům, zjistíte, že vaše vůně vydrží méně, a budete se muset během dne znovu "převonět", abyste si ji mohli užívat i nadále. Každá z těchto kategorií tónů má své čichové vlastnosti, což do značné míry závisí na osobních preferencích. Také chemie vaší pokožky hraje významnou roli v tom, jak se jednotlivé složky chovají a jak dlouho vydrží. Velmi suchá nebo mastná pokožka může ovlivnit výdrž jakékoli vůně bez ohledu na tóny.parfemy-nanita-foto_optimized
 
  1. Extrakt vs. parfémová voda vs. toaletní voda: Vyberte si koncentraci

Koupí silnější koncentrace snadno dosáhnete toho, že váš parfém vydrží déle. Pokud si spletete extrakt s toaletní vodou, budete zklamáni. Ale jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Váš parfém je převážně směsí dvou složek- vonného koncentrátu/esence), a alkoholu. Alkohol je bez vůně, zatímco „koncentrát“ obsahuje všechny složky v jejich nejčistší podobě. Čím více „koncentrátu“ parfém obsahuje, tím je voňavější a déle vydrží. Většina parfémů se prodává jako jedna z následujících variant. Všechny parfémy EPC jsou vysoce koncentrované parfémové vody s příklonem k extraktu.

Eau de toilette (EDT) je nejméně koncentrovaná, obvykle kolem 10-12 %. Eau de parfum (EDP) je koncentrovanější a obvykle nejlepší volbou, obvykle 20-25 %. Extrakt (EPC) je nejkoncentrovanější, obvykle více než 25 %.

Výběr jednoho z výše uvedených typů má vliv na trvanlivost, ale také na cenu, kterou zaplatíte. Míra koncentrátu je hlavním zdrojem nákladů, což může cenu někdy značně zvýšit. Naproti tomu EDT je nejméně nákladná, EDP spadají do průměrné cenové kategorie, proto většina lidí, i parfumérů, dává přednost Eau de Parfum, tj. párfémované vodě.

  1. Částečná ansomie (čichotupost): Poznejte svou citlivost na jednu, nebo skupinu složek.

Pouze u malého počtu lidí se anosmie vyskytuje trvale. Pro anosmiky je vůně pouze pojmem, protože nejsou schopni vnímat žádnou vůni. Mnozí z nás však vědí, jaké to je, zejména po několika posledních letech. Jedním z častých příznaků COVID-19 byla dočasná absence čichu (dočasná anosmie).

U některých lidí se vyskytuje částečná anosmie, což znamená, že nemusíte být citliví na vůni nebo parfém, který ostatní silně cítí. To se odvíjí od vlastností nosu a složitých vědeckých procesů. Lidé mohou být anosmičtí na základní složky - běžné jsou to molekuly z kategorie pižmové, dřevité nebo ambrové. Proto parfuméři často míchají ve svých kompozicích několik různých pižmových látek (galaxolid, muscenon, habanolid atd.) v naději, že nositel  bude na některou z nich citlivější.

Další složky z kategorie ambrového dřeva, jako je ambroxan a Iso E Super, mohou být pro některé lidi těžko zjistitelné, zatímco jiní je ucítí velmi silně.
Být anosmický na některé složky není ani zdaleka tak zásadním problémem. Je však dobré uvědomit si svá omezení, a nevinit ihned výrobce, nebo prodejce.

  1. Vaše pokožka: Chemické složení pokožky způsobí, že se  vůně změní.

Naše lidská pokožka je naším největším orgánem a jedním z nejsložitějších. Musí se vyrovnat se vším, čemu ji vystavujeme. Pokud jde o parfém a o to, jak dlouho vydrží, měli bychom se nad tím zamyslet. Ať už je vaše pleť normální, suchá, nebo mastná, hraje to roli. Dokonce i prostředí, ve kterém žijeme, má vliv na naši pleť a na to, jak parfém působí. Vliv má vše od hladiny pH, hormonů, stravy, lidské činnosti až po počasí.

Mastná pleť má tendenci déle udržet svrchní tóny parfému (těkavé složky), protože má zvýšenou vlhkost.

Sušší pleť má opačný účinek. Suchá pokožka je obecně špatnou zprávou pro trvanlivost parfému. Pokud máte suchou pokožku, zkuste na místa, která se chystáte aplikovat parfém, přidat trochu hydratačního krému bez parfumace. To pomůže vaší pokožce udržet vůni déle.

Jedním z největších faktorů ovlivňujících složení vaší pokožky je hladina pH. Většina typů pleti se na této stupnici pohybuje kolem 4,5 až 6,2 (0 znamená extrémně kyselou a 14 extrémně zásaditou pleť). Pokud je pH vaší pokožky kyselé, parfém bude rychleji vysychat a vyprchávat. Ale ať už máte kyselou nebo zásaditou pokožku, hladina pH bude mít vliv.

Doporučujeme sledovat, jaké parfémy na vaší pokožce dobře fungují, a nejdéle vydrží. Pamatujte, že váš nos je vaším průvodcem. A protože naše nosy často nejsou zcela spolehlivé, druhý názor je vždy dobrý nápad. 

 

Zde je praktický seznam pro vaši příští cestu za parfémy:

  • Zjistěte, jaký máte typ pleti: Suchá pokožka způsobuje, že vůně voní méně intenzivně a rychleji vyprchávají, proto sáhněte po intenzivnější vůní. V našem eshopu www.NANITA.cz najdete více než 500 prémiových parfémovaných vod, inspirovaných 100 světovými značkami, které si můžete vyfiltrovat i podle intenzity vůně. 1-lehké vůně, 2 - středně intenzivní vůně, 3- velmi intenzivní vůně.
  • Před nákupem parfém vyzkoušejte: Před nákupem vždy vyzkoušejte parfém na své pokožce. To, co úžasně voní na papírovém bloteru, nebo na někom jiném, na vás nemusí působit stejně. Vyzkoušejte naše vzorky parfémů než se rozhodnete pro koupi většího flakónu.
  • Osobní preference a styl: Při výběru parfému také zvažte svůj osobní styl a preference. Parfém by měl být součástí vašeho celkového vzhledu a měl by ladit s vaším osobním stylem. Zvažte, zda hledáte vůni pro každodenní nošení, speciální příležitosti nebo večerní akce.
  • Čas na rozmyšlenou: Po aplikaci parfému nechte vůni působit alespoň 30 minut. Vůně se totiž postupně mění a je dobré počkat, až se rozvine do své plné podoby. Můžete si koupit tester domů a zjistit, jak se vůně mění během dne.
  • Nakupujte u ověřených prodejců: Vyhněte se nákupu parfémů od neznámých prodejců nebo na trzích. Nakupujte parfémy u ověřených prodejců, nebo v renomovaných parfumeriích, kde máte jistotu kvality, a kde vám proškolený peronál rád poradí.

Nákup parfému by měl být příjemným zážitkem, který vám přinese radost a uspokojení. Dodržováním těchto tipů můžete minimalizovat riziko špatné volby a najít vůni, která vám dokonale sedne!

Hodnocení obchodu: 4,8 +420 608 140 598info@nanita.cz